השלטים המחוייכים, הפסטורליות הכפרית, החינוך המצוין, השדרה הירוקה והאווירה הקהילתית הופכים את שכונת ביצרון שבמזרח העיר ליעד החם הבא למשפחות וצעירים
קודם כל קהילה
"כבר חייכת לשכן שלך היום?", שואל שלט פח אחד, הניצב בין שני בתים ברחובות הוותיקים של שכונת ביצרון. יש שלטים רבים כאלה, עשויים פח, שהוצבו בין הבתים ופונים אל התושבים והעוברים והשבים בפניה אישית רבת חן ונימוס, שקשה להישאר אדישים כלפיה.
מעבר לחיוך העולה על השפתיים ולשיפור במצב הרוח שהם מביאים, השלטים החמודים הללו משרים על באי השכונה אווירה רגועה של קהילה. אין זה מפתיע. ביצרון, שכונת העולים הוותיקה שבחלקה המזרחי של תל אביב, היא אחת השכונות הקהילתיות ביותר בעיר הגדולה.
לאווירה הקהילתית, המחבקת כל אחד, אחראים במידה רבה התושבים הוותיקים של השכונה, אלה שעלו בשנות החמישים והתיישבו בשיכוני הרכבת הצפופים שנבנו על אדמות הפרדסים הנטושות, ועולי שנות התשעים, שעלו ממדינות ברית המועצות לשעבר. בעזרת המרכז הקהילתי הפורה שבלב השכונה, הצליחו התושבים לייצר אווירה קהילתית וכפרית ייחודית שקסמה וטעמה רק משתבחים כמו יין.
מרגישים בבית
במשך שנים "הסתתרה" השכונה השקטה והצנועה בין דרך השלום לדרך יצחק שדה ושמרה על אופייה ושלוותה ללא הפרעתם של הבולדוזרים והמנופים, שפעלו ללא הרף בשאר חלקי העיר. בשנים האחרונות, כשעתודות הקרקע לבנייה הולכות ומצטמצמות במרכז תל אביב ומחירי הנדל"ן במגמת עלייה מתמדת, החלו עוד ועוד צעירים לגלות את שכונות מזרח העיר שמעבר לנתיבי איילון, וביקוש למגורים בהן רק הולך וגובר.
ואכן, בשקט-בשקט ובלי הרבה כותרות, החלו צעירים רבים לעזוב את דירותיהם השכורות הישנות במרכז העיר או בפרבריה – ולעבור את נתיבי איילון מזרחה, אל שכונת ביצרון הקסומה. הם מאסו ביוקר המחייה חסר המידתיות הכרוך בחיים במרכז העיר ובמרדף האינסופי וחסר התוחלת אחרי חלומם, וחיפשו מקום אחר, רגוע ונינוח יותר, אך כזה שישאיר אותם במרכז העניינים. רובם של צעירים אלה משכילים, ממעמד הביניים ובעלי מקצועות חופשיים. הם נשבו בקסמיה של הקהילה ושל השכונה והתאהבו בביצרון אהבה עזה.
"זה היה מוזר מאוד בהתחלה", סיפרה למגזין 'טיים אאוט' התל אביבי העיתונאית עינת פישביין, אשר בחרה לעבור אל השכונה ממרכז העיר לפני כ-15 שנה ומצאה בה את ביתה. "הייתי בהיריון עם הבת הגדולה שלי ולא הייתי בזוגיות, וברור שאפשר לגדל ילדים בעיר אבל השכונה פה נתנה לי משהו. עברתי לפה ומיד נהייתי עטופה בשכונה הזאת. אני מרגישה כאן בבית כמו שלא הרגשתי מאז הילדות, אני לא מוכנה לזוז מכאן".
מיקום מעולה
ואכן, לאחרונה חלות בביצרון תמורות דרמטיות במבנה הדמוגרפי: כמחצית מהתושבים הם ילידי הארץ, למעלה מרבע מהתושבים הם אקדמאים, כשליש עובדים במקצועות "צווארון כחול", 27% מהתושבים הם ילדים עד גיל 17 ושיעור המבוגרים בני 65 ומעלה צנח ל-11% בלבד.
מיקומה של השכונה מצוין: מצד אחד, מערב, היא קרובה מרחק דקות הליכה או רכיבה על אופניים מן המרכז ההומה והשוקק של תל-אביב ומקניוני עזריאלי, TLV ומתחם שרונה. גשר יהודית, לאחר שייפתח, יקצר עוד יותר את המרחק אל עברם השני של נתיבי איילון ויהפוך את ביצרון הלכה למעשה לחלק אינטגרלי ממרכז העיר.
מן הצד השני, צד מזרח, השכונה צמודה לגבעתיים וקרובה מאוד לתיאטרון גבעתיים, לקניון גבעתיים ולאזורי הבילוי והפנאי בעיר. השכונה נהנית מנגישות קלה במיוחד לכל צירי התנועה המרכזיים: נתיבי איילון, יגאל אלון ודרך מנחם בגין ממערב, דרך משה דיין ממזרח, יצחק שדה מדרום ודרך השלום מצפון. תחנת הרכבת עזריאלי ממוקמת במרחק הליכה קצר מהשכונה והתחבורה הציבורית באזור נגישה מאוד. הקו האדום של הרכבת הקלה קרוב מאוד לשכונה ועתיד לעבור מערבית לה ולנוע במקביל לנתיבי איילון. הקו צפוי להתחיל לפעול בשנת 2021, ממש מעבר לפינה…
ההשכלה: הלב הפועם
השכונה, על בתיה הדו-קומתיים, שזורה בסמטאות ומשעולים ציוריים הטובלים בירוק, המקנים לה אותנטיות כפרית שאי אפשר למצוא בשום מקום אחר בעיר. את השכונה חוצה לאורכה שדרת ההשכלה הנעימה, שהיא הלב האורבני התוסס של ביצרון. השדרה, המוצלת היטב בשפע של עצים ירוקים, מציעה לתושבים שבילים להולכי רגל ולאופניים, מדשאות, מתקני ספורט ופנאי ואפילו פארק לכלבים. לאורכה של השדרה, כפרחים בשדה אביבי, פזורים שפע של בתי קפה, מסעדות וחנויות. בשכונה ארבעה גני ילדים משגשגים ובית ספר שהוא אחד הטובים בתל אביב. עיריית תל-אביב משקיעה גם היא משאבים עצומים בפיתוחה של השכונה ובהפיכתה למרכז אורבני צעיר ועכשווי, הפונה בעיקר למשפחות מבוססות המחפשות סביבת מגורים מושלמת לגדל בה את ילדיהם.
תנופת הפיתוח בשכונה מצויה כעת בתחילתה, וכמה מגדלים ומתחמי מגורים מתקדמים כבר מוקמים בה ופונים בעיקר למשפחות וצעירים, אלה שעדיין לא גילו אותה.
כשיגיעו לשכונה לסיור רגלי סביר שייתקלו גם הם בשלט שישאל אותם אם כבר חייכו לשכנם היום – וחיוך יעלה על פניהם. הם יביטו במשעולים הכפריים ובשדרה הירוקה, בילדים ובכלבים המתרוצצים בשמחה בשבילים ובשלל בתי הקפה והמסעדות – וירגישו שגם הם, כנראה, הגיעו הביתה.