עד לשבוע האחרון שלו, חודש פברואר היה אחד הטובים והמוצלחים לשוקי ההון בעולם. באמצע פברואר עמדו מדדי המניות בארה"ב על שיאים חדשים.
אלא שאז היכה וירוס הקורונה גם בשוקי ההון והוביל לירידות חדות במדדים: בשבוע האחרון של פברואר איבדו מדדי המניות המובילים בעולם כ-11% מערכן. זה היה השבוע הגרוע ביותר בבורסות מאז המשבר הפיננסי של שנת 2008.
בארה"ב נפלו התשואות על איגרות החוב של ממשלת ארה”ב לשפל כל הזמנים. לדוגמה, איגרת חוב לעשר שנים נושאת כעת תשואה של 1.1% בלבד. מחירה של חבית נפט צנח גם הוא לכ-45 דולרים בלבד – גם נתון זה לא זכור מאז המשבר הפיננסי של 2008.
סין, מעצמה עולמית מובילה משנות ה-90', יצרנית ויצואנית ענקית של מוצרים מכל סוג ומין ולכל מקום בעולם, מוצאת את עצמה בשבועות האחרונים מאז התפרצה מגפת הקורונה במצב בעייתי מאוד וזאת בלשון המעטה.
מצב זה הוביל לכך שבשבועות האחרונים חברות שונות הפועלות באופן שוטף עם סין מדווחות על קשיי אספקה.
מומחי IBI בית השקעת מציינים בהקשר זה כי חברת אפל מסרה בתחילת פברואר שהיא לא תעמוד בתחזיות ההכנסות לרבעון הראשון. היא דיווחה גם שהביקושים למכשירי אייפון ירדו בכ-28% בחודש האחרון, במקביל לסגירתם של 42 סניפים ברחבי סין. ההזמנות המקוונות ברשת עלו דווקא בכ-5%, אבל עדיין קיימות בעיות בשרשרת האספקה של החברה. אלה מייצרות קושי בייצור. גם השקת דגמי אייפון חדשים, שהיתה צפויה במרץ, תידחה כעת.
גם יצרניות הרכב בבעיה קשה. החודש הודיעו היצרניות כי דחו למועד לא ידוע את אירועי תצוגת השקת הדגמים החדשים שלהן – אירועים המושכי אליהם בכל שנה אלפי מבקרים. דחיית מועדי התצוגות הובילה לירידה גם במניו הענף. ג’נרל מוטורס (GM) דיווחה כי פעילות המפעלים של רכבי השטח עלולה להיפגע כתוצאה ממחסור בחלקים מתוצרת סין.
גם יצרניות האופנה משלמות מחיר ובפרט אלה שלא נוטות להחזיק מלאים גדולים מספיק. לקראת פתיחת עונת האביב באפריל והשקת הקולקציה החדשה, עלולות יצרניות האופנה המרכזיות למצוא את עצמן ללא סחורה להצגה.
עד כמה באמת משפיעה בהלת הקורונה על עתיד שוק ההון?
אבל השפעת התפרצות הקורונה יצאה כבר מזמן את גבולות סין והמזרח הרחוק ונותנת אותותיה על הכלכלה העולמית כולה. כותרות העיתונים מבשרות על התפשטות הנגיף באירופה ומשרד הבריאות הישראלי הגביל כניסת תיירים ממדינות מסוימות והמליץ לישראלים לשקול מחדש את נסיעותיהם הצפויות לחו"ל. כל אלה השפיעו על יחסו של הציבור למחלה והגבירו את הדאגה. לאלה מתווספות חברות שונות המדווחות על השפעות צפויות ועל כך שאולי לא יעמדו בתחזיות ההכנסות ברבעון הנוכחי וכן ברור למדי שענפים שלמים נמצאים בסיכון ככל שהמצב נמשך. השיח ומידת המוכנות להתמודדות מול התפרצות המגיפה מגדילים באופן טבעי את מעגל הפסימיים.
אלא שנכון לרגע זה, עיקר הבהלה והפחד נובע מכותרות העיתונים ומתגובות הרשויות ולא מסכנות הנגיף עצמו. כאלפיים בני אדם בכל רחבי העולם מתו עד היום מהנגיף, רובם בסין. בשאר האזורים בעולם קצב ההדבקה איטי ושיעור הנדבקים נמוך מאוד. נסיון העבר מלמד שקצב התפשטות המגיפה עוד יתמתן בשבועות ובחודשים הקרובים בשל התחממות מזג האוויר, מציאת תרופה או חיסון או גורמים אחרים. כך ארע גם במגיפות בעבר שעוררו לא פחות בהלה כגון SARS, הפרה המשוגעת, שפעת העופות, שפעת החזירים, זיקה, איידס, אבולה ועוד. אף אחת מהמגפות הללו לא נתפסת כמאיימת על האנושות בימים אלו.
סביר, אפוא, שגם ההשפעה הכלכלית של הנגיף תתמתן וכך גם סבורים כלכלנים בכירים. כך למשל, קרן המטבע העולמית מעריכה בשלב זה שהנגיף יאלץ אותה להוריד 0.1% בלבד מתחזית הצמיחה העולמית שלה לשנת 2020.
על-פי האנליסטים של אלטשולר שחם, הירידות המתרחשות בשוקי העולם בשבועות האחרונים אינן מהוות סיבה לדאגה. השנה החולפת הייתה חריגה לטובה בכל הנוגע לביצועי השווקים, כאשר גם שוק המניות וגם שוק האג"ח עלו באופן חד. לכן, מימושים לאחר רצף עליות ארוך הם דבר טבעי. כמובן שהקשר שנוצר בין הקורונה למימושים הטבעיים עלול להעצים את הבהלה אך מי שמשקיע בשוק ההון לטווח ארוך צריך להפנים שמעבר לכלל האצבע לפיו שוק ההון נוטה לעלות לאורך זמן, ירידות בשווקים – אפילו משמעותיות – הן טבעיות ולא בהכרח פוגעות במגמה ארוכת הטווח. ניתוחי שוק מהעבר מוכיחים, שימי העליות החזקות ביותר צמודים לימי הירידות החזקות ביותר, לכן, סבורים באלטשולר שחם, יציאה בבהלה וניסיון לתזמן את השוק עשויים לפגוע ביכולת להשיג את המטרות ארוכות הטווח.
ההערכה היא אפוא כי עם הניצנים הראשונים למציאת חיסון או טיפול אחר למיגור המגיפה, הכלכלה העולמית תשוב לצמוח. בינתיים, הריבית הנמוכה ומיעוט אלטרנטיבות ההשקעה ממשיכים להצביע על שוק המניות כאפיק שאליו יזרום הכסף. לכן, שמירה על תיק מגוון, פיזור רחב בארץ ובעולם, וכן אי ביצוע פעולות תחת לחץ עשויים לאפשר להקטין את התנודתיות ועשויים למנוע הפסדים שלא לצורך.
לסיכום אפוא, נכון לרגע זה נראה כי המחלה פחות מאיימת מכפי שהיא מצטיירת בתקשורת ובתגובת המדינות והחברות, ואין מדובר במגפה של ממש. לכן, כאשר המתח מעט יירגע, ההיגיון אומר שגם השווקים יירגעו. הדבר עשוי לקחת ימים או שבועות, אין לדעת, אך כאמור, נקיטת עמדה קיצונית – כגון חיסול אחזקות או רכישה אגרסיבית – הן פעולות שבהסתמך על ניסיון העבר, עשויות להביא יותר נזק מתועלת ולכן ככלל, עדיף לשקול להימנע מהן.
הריבית בישראל – עדיין ללא שינוי
בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי, בהתאם להערכות. בנק ישראל מעריך שבתרחיש לפיו התפשטות הנגיף תיעצר בחודשים הקרובים, לא צפויה השפעה מקרו כלכלית משמעותית על ישראל. עוד ציינו שם שאם יהיה צורך בנקיטת צעדים חריפים, אז יש מגוון כלים כדי להעמיק את מידת ההרחבה המוניטארית.
המדד המשולב לחודש ינואר עלה ב-0.25%. לפי בנק ישראל, קצב גידול המדד משקף את המשך הצמיחה היציבה סביב הקצב ארוך הטווח. עם זאת, בשנה האחרונה, המדד עלה ב-3.2%, הקצב המתון ביותר משנת 2014.